Wat is een platenwarmtewisselaar?

In dit artikel bespreken we wat precies een platenwarmtewisselaar is, hoe het is opgebouwd en waarvoor het gebruikt wordt.

Wat is een platenwarmtewisselaar?

Een platenwarmtewisselaar is een bepaald type warmtewisselaar. Een warmtewisselaar is een apparaat dat warmte van een vloeistof of gas gescheiden overbrengt naar een ander medium. Platenwarmtewisselaars worden gebruikt om vloeistoffen te verwarmen of te koelen, om vloeistoffen te verdampen of om dampen te condenseren.

Een platenwarmtewisselaar bestaat uit meerdere dunne, geribbelde platen. Zij worden in een frame tegen elkaar aangedrukt, waarbij de randen voorzien worden van pakkingen. Door de platen zo tegen elkaar aan te drukken, ontstaan er parallelle kanalen. Hierdoor wordt vloeistof A door de even kanalen geleidt, terwijl vloeistof B door de oneven kanalen wordt geleid. Als er een temperatuurverschil is tussen de vloeistoffen, wordt de warmte door de platen heen van de warme naar de koude vloeistof overgedragen.

Platenwarmtewisselaars worden in verschillende industrieën ingezet, zoals de chemische industrie, de voedingsmiddelen industrie en de scheepvaart.

Opbouw van een platenwarmtewisselaar

Een platenwarmtewisselaar bestaat uit een aantal onderdelen en is als volgt opgebouwd:

  • Framedelen: Het frame dat het platenpakket tegen elkaar aandrukt, bestaat uit een vaste frameplaat (head) en een losse drukplaat (follower). De carrying bar boven in het frame en de guiding bar onder in het frame zorgen samen voor de uitlijning van het platenpakket. Het platenpakket wordt op de juiste aanspanmaat gemonteerd door middel van een variabel aantal trekbouten.
  • Platen: de platenwarmtewisselaar bestaat uit tegen elkaar gedrukte geribbelde platen in het frame en vormen samen het platenpakket. De ene vloeistof loopt door de even kanalen, de andere vloeistof door de oneven. De platen dragen de warmte over.
  • Pakkingen: Pakkingen hebben twee functies: de eerste is de individuele platen van elkaar scheiden. De tweede is het voorkomen van ongewenste vermenging. Doordat de pakkingen voorzien zijn van lekpoorten, kan de vloeistof – in het geval van een calamiteit – naar buiten treden via de weg van de minste weerstand.

Enkel of meergroeps uitvoering

Er zijn twee uitvoeringen van de platenwarmtewisselaar: enkelgroeps (single-pass) en multigroep (multi-pass). Welke uitvoering de voorkeur heeft, is afhankelijk van het productieproces. De single-pass heeft vaak de voorkeur, omdat de procesaansluitingen voor het leidingwerk zich hierbij aan de vaste frameplaat bevindt. Dit vergemakkelijkt de montage en demontage van de platenwarmtewisselaar.