Home »
Warmtewisselaar onderhoud
Warmtewisselaar onderhoud is essentieel om de levensduur van uw platenwarmtewisselaar te verlengen. Voor het onderhoud van de warmtewisselaar maken wij gebruik van ons reconditioneringsplan, bestaande uit 7 stappen:
- Ingangscontrole
- Oude pakkingen verwijderen
- Chemische reiniging van de platen
- Dye-penetrant onderzoek op lekkages
- Pakkinggroef controle
- Pakkingen aanbrengen
- Eindcontrole en verzendklaar maken
Hieronder hebben wij elke stap gedetailleerd beschreven hoe wij het onderhoud van de warmtewisselaar uitvoeren.
Warmtewisselaar onderhoud in 7 stappen
Stap 1: ingangscontrole
Na ontvangst van uw platenwarmtewisselaar of platenpakket wordt er eerst geïnventariseerd en geïdentificeerd. Elke plaat wordt optisch gecontroleerd op vervormingen, gaatjes, scheurtjes en eventuele corrosievorming. Hierna wordt er een inschatting gemaakt van welke stappen noodzakelijk zijn voor het verdere proces bij het onderhoud van de warmtewisselaar.
Stap 2: oude pakkingen verwijderen
Om de oude pakkingen te verwijderen, wordt de beste methode geselecteerd. Dit is afhankelijk van de toepassing, het proces en de wijze waarop de pakking op de plaat in bevestigd.
Stap 3: chemische reiniging van de platen
Nadat loszittende vervuiling met een hogedrukreiniger is verwijderd, wordt er bepaald welke reinigingsmethode het beste resultaat oplevert. Afhankelijk van het plaatmateriaal en de mate van vervuiling wordt de juiste chemische reiniging toegepast.
Stap 4: dye-penetrant onderzoek op lekkages
Bij dit onderzoek wordt elke plaat onderzocht met behulp van een dye-penetrant vloeistof. Deze test maakt minuscule gaatjes en/of scheurtjes zichtbaar onder ultraviolet licht die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Het is van belang om alle platen op deze manier te testen, omdat één of meer lekke platen kunnen zorgen voor calamiteiten tijdens productie en dus voor hogere kosten. Na de dye-penetrant controle wordt de vloeistof met een hogedrukreiniger verwijderd.
Stap 5: pakkinggroef controle
Bij platen kunnen vervormingen optreden door drukstoten tijdens het productieproces. Echter, de pakkinggroef dient vrij te zijn van vervormingen, omdat deze tot interne en externe lekkages kunnen leiden. In de meeste situaties kunnen de groeven netjes worden hersteld, waardoor aanschaf van nieuwe platen niet nodig is. De pakkinggroeven worden ontvet om een optimale hechting te waarborgen. Hierna is de plaat gereed om van pakkingen te worden voorzien.
Stap 6: pakkingen aanbrengen
Het aanbrengen van de pakking op de plaat is een nauwkeurig proces. Pakkingen worden op de plaat gelijmd of geclipt. Het lijmen gebeurt met speciale lijm. Afhankelijk van de procesomstandigheden kan ook een speciale tweecomponentenlijm toegepast worden.
Stap 7: eindcontrole en verzendklaar maken
Voordat de platenwarmtewisselaar of het platenpakket onze werkplaats verlaat, wordt op elke plaat een eindcontrole uitgevoerd. Hierbij wordt de samenstelling van het platenpakket beoordeeld. Het platenpakket wordt op montagevolgorde aangeleverd, zodat de montage van de platenwisselaar zo min mogelijk tijd in beslag neemt. Op verzoek wordt een rapportage van de werkzaamheden meegeleverd.
Onderhoud warmtewisselaar nodig? Kies voor WCR
Verleng de levensduur van uw warmtewisselaar; kies voor goed onderhoud van de platenwarmtewisselaar via ons reconditioneringsplan. Wilt u hier meer over weten? Bel naar 0318 – 50 11 51 of stuur een e-mail naar info@wcr.nl. Wij helpen u graag. Is reconditionering niet meer nodig en bent u toe aan een nieuwe platenwarmtewisselaar? Wij geven u advies op maat.